Van de bloemetjes en de bijtjes

 

 

We weten het al lang, maar blijkbaar zijn we het vergeten. De bijen hebben bloemen nodig. Op Schokland heeft Rob gezorgd dat er bloemen zijn ingezaaid, zodat de bijen eindeloos kunnen shoppen. En aan bezoekers geeft hij zakjes zaad mee, zodat we met elkaar voor meer bloemen zorgen.

De hobby begon 20 jaar geleden, toen hij een dagvulling zocht omdat hij ziek was geworden. Hij heeft nog steeds zijn beperkingen, maar sinds hij elke dag een theelepel honing neemt, heeft hij geen rollator meer.

Sinds 2016 heeft hij zijn eigen bijenvolken. De bijen zijn geselecteerd op vriendelijkheid, en niet op hun honingproductie. Zodat bezoekers ontdekken wat het belang is van de honingbij, en wat we samen kunnen doen voor onze natuur, onze voedselketen en onze gezondheid.

 

 

 

Cursus korfvlechtenContact

Een imker die het anders doet…

1. Hij zorgt dat er een diversiteit aan bloemen is in de buurt van een bijenkast of bijenkorf

2. Hij vervangt de honing niet door suikerwater (junkfood), want wanneer de bij genoeg voedsel vindt in de buurt en eindeloos kan shoppen, zal ze genoeg honing produceren

3. Wanneer er toch een tekort is aan honing (in de winter, maar ook bij extreme warmte, omdat de bloemen zich sluiten), gebruikt hij honingoverschot van andere kasten

4. Hij past zijn ritme aan, aan dat van de bijen en gebruikt rook alleen als het echt niet anders kan. Van rook worden bijen agressief. Door middel van wat water (plantenspuit) laat hij ze zachtjes weten dat hij de kast in komt.

5. Hij combineert het imkeren met het korfvlechten, zodat er dankzij die korven ook plekken ontstaan waar de natuur haar gang kan gaan. De organische vorm van een korf is bedoeld om een bijenkolonie een huis te bieden … niet om honing te oogsten.

Bijensafari

Je kunt van alles leren en zien over de honingbij, wanneer je mee gaat op Bijensafari.
Dit kan 1 keer per maand in Dronten en op Schokland.

Zijn bijenvolken zijn speciaal geselecteerd op vriendelijkheid (en minder op honingproductie), waardoor ze geschikt zijn om met een groepje op bezoek te gaan. De imker geeft aan waar je kunt staan, zodat ze vriendelijk blijven en je van alles kunt zien.

Jong en oud is geboeid door het verhaal van de imker, je kunt je vragen stellen en zien wat de bijen in de kast nu eigenlijk doen. Elke dag kan de koningin 2000 eitjes leggen; misschien zul je zelfs zien dat er een bijtje geboren wordt.

AGENDA

DEMONSTRATIES KORFVLECHTEN

 

1e zondag van de maand
Schokker- en Geologiedag- Schokland

2e zondag van de maand
Natuurpark Lelystad

3e weekend van de maand
Stoomweekend- MEC Dronten

4e zondag van de maand
Natuurpark Lelystad

LEZINGENop aanvraag

CURSUS KORFVLECHTEN
Op 6 Februari start er een nieuwe cursus op Schokland. Lees meer…

ER IS NU GEEN BIJENSAFARI
Bijensafari’s beginnen weer rond april in Dronten en op Schokland.

Pin It on Pinterest

Share This